Svenska flaggan - en symbol för främlingsfientlighet?

En bit tyg. Blå bakgrund med ett gult kors i mitten. En vacker skapelse som svajar högt upp i luften på en vit stång med en vacker ljusblå sky i bakgrunden. Vi får alla upp en bild i huvudet – Sveriges flagga. Vackert. Men vad representerar den egentligen? Vad framkallar den för reaktion? Provocerar den?

Sedan 1906 har Sveriges flagga varit den nationssymbol som vi känner till idag. 1982 uppkom lagen om flaggans utseende och bruk. Redan 1663 firade vi Svenska flaggans dag för första gången. Från början var flaggans främsta funktion ägnad åt Kungen och hans krigsmakt. (http://www.nationaldagen.se/sveriges-flagga/)

På senare tid tycks Svenska flaggans roll till viss del ha övergått till någonting helt annat. Idag förekommer den mer och mer även i mindre trevliga sammanhang, samtidigt som den fortfarande är en symbol för den svenska nationen – som det var meningen från början.

Låt oss se det hela från ett annat perspektiv. En svensk flagga i bakgrunden med en text där det står ”Sverige, Sverige fosterland”. Får vi samma trevliga aspekter som när vi tänker på den svajande flaggan uppe i det blå? Flaggan förekommer nämligen i sådana otrevliga kontexter också. En flagga hängandes på ett balkongräcke kan lätt återkopplas till att främlingsfientliga individer bor där även om fallet inte alls är så. Det kan vara så att de främlingsfientliga nationalisterna har förstört vårt sätt att se Svenska flaggan som något positivt. Om det nu är så, är det mycket tragiskt och allt annat än okej.

Det är dags att återuppta synsättet om Svenska flaggan som något fint och vackert. Vi måste lära oss att vara stolta över vårt land utan att kalla oss nationalister eller främlingsfientliga. Och att de individer som faktiskt har främlingsfientliga åsikter slutar upp att använda Svenska flaggan som någon slags symbol för rasism och nazism. Helst att de ändrar sina främlingsfientliga åsikter helt och hållet, och inser att sådana tankar inte är sunt förnuft. Och att jag, som blir provocerad så fort jag ser en svensk flagga i något annat sammanhang än att fira något inser att det inte alls behöver vara ett främlingsfientligt bakomliggande syfte.

Det behövs helt enkelt ske en förändring. Frågan är bara var vi börjar?


Kommentarer
Skrivet av: ADRIANA

GRATTIS SVERIGE

Idag är Sveriges Nationaldag, dagen vi firar svenska flagga.



Den dag skulle vara en stor dag och firas med musik, dans och sånger, men det finns många talare som anser dagen som rasist, att hyssa flagan är "svensk" och det kan förtrycka invandrare som bor i landet.



Men svenskarna har all anledning att fira nationaldagen.

Men vad är det då svenskarna firar?

De officiella skälen till firandet av nationaldagen är kröningen av Gustav Vasa 1523 och undertecknandet av författningarna 1809 och 1974. (Båda författningarna undertecknades den 6 juni).

Svenskarna firar således nationaldagen för att högtidlighålla enandet av deras land under Gustav Vasa. Därmed högtidlighåller deras minnet av att dom frigjordes från utländska ockupanter och våldförare som i ordets rätta bemärkelse sölade ner Stockholms gator med blod.

Svenskarna har två skäl till, deras två regeringsformer som båda i sin tid visade att Sverige var ett upplyst och sedermera demokratiskt land.



Och nu engång till Grattis Sverige!



... nu syr jag min svenskflagga och hyssar upp för alla ska se det.

2012-06-06 @ 11:46:29
URL: http://photoaddia.wordpress.com/

Här kommenterar du inlägget:

Namn:
Kom ihåg mig?

Bloggadress:


Kommentar:


Trackback